Blogg: Växelriktare till solpaneler

by admin on July 2, 2012

egen el
Idag så är det många personer som vill producera egen el och det är inte så konstigt beroende att elpriset bara ökar och kommer även att öka under årens lopp.

Tidigare så var det ganska kostsamt att producera egen el, men med en större efterfrågan från världens alla hörn så har priserna sjunkit de senaste åren så idag så är det lönsamt. Det går att ha egen el på olika sätt men det vanligaste sättet är att ta vara på solens energi och omvandla den till el med solpanel. Du kan sätta solpanel på både gamla och nya hus och också välja om du vill placera solpanelen på tomten eller på taket. Takmontering brukar vara det vanligaste och är också mest effektivt på grund av att det finns inget som står i vägen.

Att ha egen en med solpanel har fördelar som att när det ibland produceras för mycket el så köper ibland vissa elbolag denna el utav dig. Tänk på att det är bra att ha egen el med solpanel som ett komplement till ditt vanliga el abonnemang och gör att du kommer att spara in pengar eftersom priserna kommer bara att öka med åren.  Tekniskt så tar en solpanel mot energin från solen och gör om den till egen el. Men man måste även ha en växelriktare som omvandlar elen och den skyddar även mot avbrott i nätet. Vissa modeller av växelriktare kan anslutas direkt till eluttaget med en vanlig kontakt, men vid större anläggningar så måste en installation göras utav en elektriker.

Olika växelriktare har olika watt beroende på hur mycket el som de kan ge ut. De minsta varianterna för ett hus ligger på runt 300Watt och de största på flera tusen Watt. Det beror på vad du skall ha egen el till och är det till ett helt hus så är den största modellen av växelriktare att rekommendera om man skall ha egen el till det mesta. Nu så finns det även växelriktare till båtar, husvagnar där man då får 230V direkt vid behov vilket inte alls är så tokigt när man är ute på semestern eller liknande.

Än vilket behov som du har eller är ute efter för att producera egen el så är solpanel ett bra sätt som även ligger till bra i pris. Långa garantier och installationer som utför av proffs är ett krav för att det skall bli så bra som möjligt. Tänk bara på att ta kontakt med din kommun för att du kan behöva bygglov om du skall placera solpanel på din villa.

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: