Hur man blandar målarfärg

by admin on August 21, 2013

Genom att blanda olika kulörer kan man få fram precis den nyans man önskar måla med. Man brukar kalla detta för att bryta målarfärg. Det är möjligt att göra detta hemma, genom att blanda in färg från en tub i en basfärg. Men för bästa resultat bör man vända sig till en butik som utför denna brytning med hjälp av en dator.

Det är roligt att välja målarfärg, planera sitt hem och sedan utföra arbetet. En del väljer färg först och möbler sedan, medan andra köper möbler först. Har man en favoritfärg kanske man vill ha den som tema i hemmet, och använda sig av olika nyanser av samma färg. Vissa färger passar bäst i ett kök medan andra lämpar sig bättre för ett sovrum.

Ska man måla större ytor är det ofta bäst att bryta färgen professionellt. De blandar olika pigment med en basfärg för att man ska få exakt den färg man valt. Sedan skakas burken ordentligt så att färgen blir jämn och fin. Man skriver upp vilka pigment man använt och i vilka proportioner. Detta gör att man lätt kan få samma nyans om man behöver mer målarfärg. Det är ganska svårt att göra allt detta hemma och få ett jämnt resultat. Att blanda exakt samma mängd brytfärg med basfärgen kräver erfarenhet, och även då är det lätt att få ett fläckigt resultat.

Man väljer vilken nyans man vill ha från en färgkarta med flera hundra olika färger. Det är inte alltid lätt att välja rätt nyans målarfärg eftersom en färg kan se annorlunda ut i burken än när den är på väggen. En ide’ kan vara att köpa en burk och se hur det kommer att se ut genom att provmåla.

Har man målarfärg kvar från olika projekt kan man använda sig av brytfärg för att förändra färgen. Ska man bara måla små saker och detaljer kan det bli riktigt bra och man kan därmed utnyttja sin färg. Man droppar brytfärg i burken och ser sedan till att blanda färgen väl med en ballongvisp eller rörpinne med hål.

Vilket läge rummet har gör också att man får ett annat intryck av färgen, beroende på hur ljuset kommer in. I tillägg måste man välja om färgen ska vara matt eller blank. Förutom att det har olika utseende påverkar det också möjligheterna till att hålla en yta ren. Blank målarfärg kan torkas av med en fuktig trasa och lämpar sig därför bättre till kök och liknande utrymmen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: