Inreda hemmet med gustavianska möbler

by admin on April 7, 2014

Det finns alltid olika trender när det kommer till heminredning, men vissa stiler blir aldrig omoderna. En gustaviansk stol eller andra möbler har alltid varit passande i både matsal och vardagsrum. Man kan ha enstaka möbler eller ett helt set, de smälter in så gott som överallt.

MA164-klassisk inredningI slutet av 1700-talet började den gustavianska eran. Man övergick mer och mer till raka former och annorlunda dekorationer på möblerna. Gustavianska möbler fortsatte att utvecklas en bra bit in på 1800-talet. En gustaviansk stol som till och med hållit i sig i svensk tradition tills nu är Leksandsstolen.

Man använder även gustavianska möbler mer och mer i äldreboende och andra offentliga miljöer. Det är som ett hem utanför hemmet, folk känner sig väl till mods och slappnar av i liknande omgivningar. Ofta anpassar man dessa möbler för att passa bättre för användaren. En gustaviansk stol ser lika snygg ut med upphöjd sits och glidhjul på benen.

Men det är inte bara äldre personer som uppskattar gustavianska möbler. Många yngre familjer väljer att inreda hemmet med en gustaviansk stol eller bord. Man har även många fina matsalsmöbler att välja på om man tycker om denna stilen. Ofta är de vita eller har en annan ljus färg. Men man kan också hitta snygga gustavianska möbler i lite annorlunda färger. Annars är det ganska vanligt att variera stilen och matcha inredningen med stolssitsen. Man har ofta en vadderad sits på en gustaviansk stol och kan välja mellan olika design. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilket tyg man kan använda.

När det kommer till gustavianska möbler handlar det inte bara om stolar och bord. Den kännetecknande stilen kan även finnas på soffor och vitrinskåp. De raka linjerna, hörnrosetterna eller kanaliserade benen går igenom överallt. Har man en gustaviansk stol kan man kanske kombinera den med ett vackert vitrinskåp. En soffa står sig bra bredvid ett litet halvmåneformat väggbord, och så vidare.

Dessa möbler passar också bra ihop med andra stilar, så man kan gärna ha sin moderna soffgrupp i samma rum som en gustaviansk stol. Genom att ha en någorlunda enhetlig färgskala på möblerna skapar man ett harmoniskt rum. Sedan kommer mattor, gardiner och andra textiler som grädden på moset. Här kan man verkligen göra mycket för att låta sin personliga smak och stil komma fram. Tack vare att gustavianska möbler har en sparsam och enkel elegans kan man kombinera dem med nästan vad som helst.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: