Motorcyklar och mode

by admin on January 31, 2014

De flesta motorcyklister håller sig till en speciell stil. Det ser man även i utbudet av kläder som finns. En populär mc jacka är ofta svart, även om materialet kan variera något. Men det finns idag även de som vill ha lite färggladare mc-kläder.

MA210-motorcykelNär man kör motorcykel behöver man kläder som sitter tätt inpå kroppen och är slitstarka. Man vill ha så liten yta som möjligt för att minska friktion med vinden. Samtidigt behöver man en populär mc jacka som skyddar mot samma vind, och även vid regn eller snö. Svenskt klimat kan vara ganska hårt, och man är verkligen utsatt på en motorcykel.

Man tillverkar idag motorcykelkläder i olika material. Skinn är fortfarande en toppsäljare, det finns olika varianter på populär mc jacka i skinn. Ofta når de ner till midjan och har ordentliga blixtlås och bälten. Vanligtvis har man förstärkningar för känsliga delar av kroppen. Det vanliga är axlar, rygg och armbågar. Ibland kan man ta bort dessa förstärkningar om man vill använda jackan vid något annat tillfälle. Vissa jackor har även ett avtagbart foder, så man klarar sig vid olika temperaturer.

Andra mc-kläder tillverkas i syntetiska material som är regn-och vindtäta. Kroppen kan andas, men jackan släpper inte in någon fukt. Många jackor, både skinn och andra, kan kopplas samman med en byxa. Därigenom blir det som en overall när man är ute och kör, men det är lätt att byta om när man kommer fram. Ryggen skyddas mot kyla och nederbörd.

En annan anledning till att en populär mc jacka måste vara slitstark är om man ramlar av cykeln. Man kan skada sig ordentligt, även vid låga hastigheter, om man inte har tillräckligt med skydd. Vanliga kläder kan lätt bli förstörda och man kan få rejäla skavsår. En del material som man använder i dagens motorcykelkläder fungerar som en broms. Skulle man ramla av glider man inte så långt på vägen och minskar därmed risken för skador. Tjocka kläder, med förstärkningar, och en bra hjälm anses därför som basutrustning.

Sedan kompletterar man naturligtvis en populär mc jacka med stövlar och handskar i olika utförande. Även hjälmar finns tillgängliga i olika färger och former. Både kläder och hjälmar kontrolleras och godkänns av staten. Inom EU har man liknande lagar för att kunna garantera säkerheten. Man ska slippa tänka på säkerhet och skydd när man väl är utrustad, utan kunna koncentrera sig på körningen istället.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: